Nimeni on Kirsi Cheas, väittelen Helsingin yliopistossa 5.1.2018. Tutkimuksessani havaitsin, että suomalainen ja yhdysvaltalainen ulkomaanuutisointi on huomattavasti monimuotoisempaa, syvällisempää ja myönteisempää kuin aiempi ulkomaanuutistutkimus on antanut ymmärtää. Havaitsin uutisoinnissa myös ongelmia: suomalaiset uutisnäkökulmat ovat syvällisiä, mutta niitä on kussakin uutisartikkelissa rajattu määrä. Näin laaja kokonaiskuva - kuten ylläolevassa kuvassa - syntyy suomalaisessa mediassa vasta ajan myötä eri artikkeleita yhdistelemällä.  Yhdysvaltalaisuutisissa on suurempi määrä näkökulmia, eli kukin yhdysvaltalainen uutisartikkeli tavallaan muistuttaa yllä olevaa ikkunaa. Toisaalta yhdysvaltalaisuutisissa toimittajilla on niin kiire vaihtaa näkökulmia läpi tekstin, ettei lukija ehdi kunnolla syventyä mihinkään yksittäiseen näkymään, kuten suomalaisuutisissa.





Havaitsin myös, että suomalaiset ulkomaanuutisikkunat ovat "kirkkaampia" eli läpinäkyvämpiä kuin yhdysvaltalaiset; suomalaistoimittajat ottavat rohkeammin kantaa ja ilmaisevat oman mielipiteensä selkeämmin. Suomalaisia ja yhdysvaltalaisia journalistisia käytäntöjä yhdistämällä ulkomaanuutisia voitaisiin nähdäkseni syventää ja monipuolistaa entisestään.

Olen toteuttanut tutkimuksen Helsingin yliopistossa ja New York Universityssä. Tutkimuksen pääaineiston muodostaa Helsingin Sanomien ja the New York Timesin Etelä-Afrikkaan ja Brasiliaan liittyvä uutisointi näiden Etelän maiden valmistautuessa isännöimään jalkapallon maailmanmestaruuskisoja (2006-2010 Etelä-Afrikka, 2010-2014 Brasilia).  Lisäksi tutkimusaineistooni kuuluu pienempi määrä  Ylen ja CNN:n, Suomen Kuvalehden ja Time-lehden sekä Taloussanomien ja Wall Street Journalin uutistuotantoa. 

Yllä vasemmalla olevista linkeistä pääsee tutustumaan tarkemmin tutkimukseni taustoihin, keskeisiin käsitteisiin ja erilaisiin havaintoihin sekä tutkimusta tukeneisiin tahoihin.

Toivon blogiin avointa ja asiallista keskustelua uutisnäkökulmien käytöstä erilaisissa konteksteissa. Otan mielelläni vastaan palautetta tutkimuksestani ja sitä voi lähettää myös sähköpostitse: kirsi.cheas (at) helsinki.fi. 



Kommentit